Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Citaat
Een Europees consortium, onder leiding van het Nijmeegse Radboudumc, heeft een subsidie gekregen van 26 miljoen euro van de Europese Commissie voor onderzoek naar diabetes. Het gaat om vraagstukken waar na bijna honderd jaar sinds de ontdekking van insuline nog altijd geen antwoorden op zijn.

Patiënten met diabetes lopen niet alleen het risico op een te hoog, maar ook op een te laag suikergehalte. Het onderzoek richt zich onder meer op het fenomeen ’hypoglykemie’, kortweg ’hypo’. Dat is een sterke daling van het suikergehalte bij diabetespatiënten en een nadelige bijwerking van het toedienen van te veel insuline. Met insuline kan een te hoog suikergehalte (glucosegehalte) worden verminderd. Het gehalte kan daardoor echter ook weer te veel zakken. Patiënten kunnen dan een hypo krijgen, met klachten als zweten, duizeligheid, verwardheid en hartkloppingen. Sommigen voelen zo’n hypo wel aankomen en kunnen maatregelen nemen zoals wat eten. Maar anderen voelen dat juist weer niet.

„We willen met fundamenteel en toegepast onderzoek de onderliggende mechanismen van een hypoglykemie verder onderzoeken en verduidelijken. Die kennis stelt ons in staat nieuwe behandelingen voor patiënten te ontwikkelen die zelf niet goed een hypoglykemie voelen aankomen”, zegt Cees Tack, professor bij het Radboudumc.

Ook worden er praktijktests gedaan naar continue suikermeting met een glucosesensor. „Ook de psychologische en economische impact van hypoglykemie op patiënten en gezinsleden moet niet worden onderschat. We gaan die impact zo objectief mogelijk in maat en getal proberen uit te drukken”, aldus diabetesdeskundige Tack.

Het onderzoek gaat binnenkort van start en heeft een looptijd van vier jaar.

Bron: Telegraaf
2
Hartelijk dank voor uw reactie.
We zijn erg strikt in onze leeftijdscategorie 18-40 jaar, vandaar dat ik u helaas niet mee kan laten doen.
3
Helaas 44 jaar....

Ben wel bekend met de MRI (heb een iets verwijde aorta wat een familiekwaal is), geen roker
5
Leuk, maar zolang dit soort high tech dingen niet vergoed worden heeft de grote massa er niet veel aan.

Volledig mee eens, want over het algemeen, zie ook die FSL, waar ik weet niet wat voor moeite voor gedaan moet worden om dit in het basispakket te krijgen wat zal dan dat al niet zijn voor al die nieuwe technieken.

Voor de meeste onder ons een onbetaalbaar verhaal.
6
Leuk, maar zolang dit soort high tech dingen niet vergoed worden heeft de grote massa er niet veel aan.
7
Ik heb er helaas ook last van. Echter word je ook niet echt geholpen. De internist stuurtje naar de huistarts, de huisarts laat het je eerst nog even aankijken, uiteindelijk moet er een afspraak komen bij de uroloog.

Nu zit ik op het laatste te wachten. Ook uit een beetje frustratie (en een vermoedelijk belachelijk verdienmodel op het originele spul) heb ik Tadafil van een ander merk gekocht. (Tadafil is de werkzame stof in Cialis)

Werkt super moet ik zeggen, alsof ik weer 20 ben zonder diabetes.

Een andere optie is een erectie-implantaat.

8
Ik heb lichte nierschade opgelopen toen ik door nog-niet-ontdekte diabetes type 1 met spoed in het ziekenhuis belandde en oa. mijn nieren ermee opgehouden waren. Ze hebben zich gelukkig weer grotendeels hersteld, nu werken ze nog voor ong. 80%.
Verder gelukkig nog geen complicaties en ik doe flink mijn best om ze te voorkomen.
9
Gezocht proefpersonen voor MRI-hart onderzoek

In het UMCG doe ik vanuit de hartstichting onderzoek om de diagnostiek van hartziekten in hoog-risico groepen te verbeteren.
https://www.hartstichting.nl/wetenschappelijk-onderzoek/eerder-herkennen/ernstige-hartziekten-eerder-opsporen-met-mri-scan

Wij zijn opzoek naar proefpersonen die in één van de volgende hoog-risico groepen vallen of in de controle groep:
o   Overgewicht (BMI>25), zonder diabetes en hoge bloeddruk
o   Hoge bloeddruk, zonder overgewicht en diabetes
o   Diabetes type II, zonder overgewicht en hoge bloeddruk
o   Gezonde controles

Het doel van het onderzoek is het vinden van standaardwaarden voor mensen in de bovenstaande groepen voor hartonderzoeken met behulp van een MRI-scan. Hiermee kunnen we in de toekomst beter de aan- of afwezigheid van hartziekten vaststellen.

Verdere voorwaarden voor deelname:
•   Leeftijd tussen de 18-40 jaar
•   Geen fanatieke sporter (minder dan 4u per week)
•   Geen pacemaker of andere ijzerhoudende implantaten
•   Geen verminderde nierfunctie
•   Niet bekend met een hartaandoening
•   Geen roker
•   Geen claustrofobie

Wat wordt er van u verwacht:
U wordt voor deze studie eenmalig gewogen, uw bloeddruk wordt gemeten , er wordt bloed afgenomen en er wordt een MRI-scan van uw hart gemaakt. Voorafgaand aan de studie wordt er gedetailleerde proefpersoon informatie naar u opgestuurd en telefonisch zal er nog verdere uitleg worden verschaft. De reiskosten zullen worden vergoed tot een maximum van 25€ en u krijgt een paar beelden van uw hart na de studie mee naar huis.

Ben u geïnteresseerd en voldoet u aan de voorwaarden voor deelname?
Neem dan contact op met Gert Jan Snel via de volgende gegevens:
Telefoonnummer: 06-516 293 92
Email: g.j.h.snel@umcg.nl
10
Vul ook de poll in!

Citaat
Bij diabetespatiënten worden onnodig vaak tenen, voeten en onderbenen afgezet. Sneller ingrijpen kan jaarlijks ruim 1.000 amputaties voorkomen, denken artsen.

Diabetespatiënten belanden nu vaak te laat in het ziekenhuis, waardoor de chirurg de voet of het been niet meer kan redden. Jaarlijks vinden zo’n 2.500 van deze amputaties plaats. Dit kan de helft minder door razendsnel ingrijpen van de huisarts, zeggen twee hoogleraren en een arts van drie ziekenhuizen. Zodra die een diabetespatiënt op zijn spreekuur heeft met een wondje op zijn voet of been, moet hij direct naar het ziekenhuis worden gestuurd voor een eenmalig vaatonderzoek. Dat is nu geen standaardprotocol.

Als dan blijkt dat de vaten in het onderbeen dichtzitten – wat jaarlijks bij tenminste 5.000 mensen het geval is – moet deze patiënt direct gedotterd worden. ,,Als je bij hen niet op tijd ingrijpt, kan een klein wondje op de teen binnen een week leiden tot amputatie van heel het onderbeen. Er zijn helaas voorbeelden te over”, zegt Jim Reekers, hoogleraar interventieradiologie van het AMC in Amsterdam.

Gespecialiseerde centra
Samen met Nicolaas Schaper, hoogleraar interne geneeskunde aan het Maastricht UMC+ en interventieradioloog Hans van Overhagen van het HagaZiekenhuis pleit hij voor de komst van vijftien gespecialiseerde centra waar patiënten gedotterd worden of een bypass krijgen. ,,Deze ingrepen worden nu in elk ziekenhuis gedaan, maar een bloedvat openmaken vereist nogal wat kennis. Dat moet je minstens 100 keer per jaar doen.’’ Diabetesvereniging Nederland deelt de zorgen en wil dat huisartsen alerter zijn en patiënten sneller doorverwijzen.

Nederland telt 1,2 miljoen diabetespatiënten. Het gros blijft levenslang onder controle van de huisarts. De artsen slaan alarm over de ernstige gevallen bij wie de bloedvaten dichtslibben. Deze patiënten – vaak ouderen met diabetes type 2 - hebben nauwelijks gevoel in hun voet. Een steentje in hun schoen voelen ze niet, laat staan een klein wondje dat gaat ontsteken.

Reekers: ,,Jongeren kunnen goed leren lopen met een prothese, maar ouderen belanden vaak in een rolstoel. Ze kunnen niet meer zelf naar de wc of onder de douche. Een been verliezen is dramatisch, vooral voor deze groep.’’

Behalve snel ingrijpen moeten ook nieuwe behandelingen het aantal amputaties terugdringen. Het HagaZiekenhuis introduceerde vorig jaar een stent (buisje) met medicatie die in vernauwde vaten wordt geplaatst. Dit moet meer onderbenen redden dan de standaard dotterbehandeling.

Diabetesvereniging Nederland is geschrokken van de omvang van het probleem en wil in gesprek met de betrokken beroepsgroepen over verbeteringen van de voetzorg. Mensen met diabetes moeten zelf ook sneller in actie komen, zegt directeur Olof King.  ,,Als je diabetes hebt, wees dan alert op wondjes en zweren aan je voeten. Goed opletten en op tijd behandelen kan gelukkig veel problemen voorkomen.”

Bron: AD
Pagina's: [1] 2 3 ... 10