Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Helaas 44 jaar....

Ben wel bekend met de MRI (heb een iets verwijde aorta wat een familiekwaal is), geen roker
3
Leuk, maar zolang dit soort high tech dingen niet vergoed worden heeft de grote massa er niet veel aan.

Volledig mee eens, want over het algemeen, zie ook die FSL, waar ik weet niet wat voor moeite voor gedaan moet worden om dit in het basispakket te krijgen wat zal dan dat al niet zijn voor al die nieuwe technieken.

Voor de meeste onder ons een onbetaalbaar verhaal.
4
Leuk, maar zolang dit soort high tech dingen niet vergoed worden heeft de grote massa er niet veel aan.
5
Ik heb er helaas ook last van. Echter word je ook niet echt geholpen. De internist stuurtje naar de huistarts, de huisarts laat het je eerst nog even aankijken, uiteindelijk moet er een afspraak komen bij de uroloog.

Nu zit ik op het laatste te wachten. Ook uit een beetje frustratie (en een vermoedelijk belachelijk verdienmodel op het originele spul) heb ik Tadafil van een ander merk gekocht. (Tadafil is de werkzame stof in Cialis)

Werkt super moet ik zeggen, alsof ik weer 20 ben zonder diabetes.

Een andere optie is een erectie-implantaat.

6
Ik heb lichte nierschade opgelopen toen ik door nog-niet-ontdekte diabetes type 1 met spoed in het ziekenhuis belandde en oa. mijn nieren ermee opgehouden waren. Ze hebben zich gelukkig weer grotendeels hersteld, nu werken ze nog voor ong. 80%.
Verder gelukkig nog geen complicaties en ik doe flink mijn best om ze te voorkomen.
7
Gezocht proefpersonen voor MRI-hart onderzoek

In het UMCG doe ik vanuit de hartstichting onderzoek om de diagnostiek van hartziekten in hoog-risico groepen te verbeteren.
https://www.hartstichting.nl/wetenschappelijk-onderzoek/eerder-herkennen/ernstige-hartziekten-eerder-opsporen-met-mri-scan

Wij zijn opzoek naar proefpersonen die in ťťn van de volgende hoog-risico groepen vallen of in de controle groep:
o   Overgewicht (BMI>25), zonder diabetes en hoge bloeddruk
o   Hoge bloeddruk, zonder overgewicht en diabetes
o   Diabetes type II, zonder overgewicht en hoge bloeddruk
o   Gezonde controles

Het doel van het onderzoek is het vinden van standaardwaarden voor mensen in de bovenstaande groepen voor hartonderzoeken met behulp van een MRI-scan. Hiermee kunnen we in de toekomst beter de aan- of afwezigheid van hartziekten vaststellen.

Verdere voorwaarden voor deelname:
ē   Leeftijd tussen de 18-40 jaar
ē   Geen fanatieke sporter (minder dan 4u per week)
ē   Geen pacemaker of andere ijzerhoudende implantaten
ē   Geen verminderde nierfunctie
ē   Niet bekend met een hartaandoening
ē   Geen roker
ē   Geen claustrofobie

Wat wordt er van u verwacht:
U wordt voor deze studie eenmalig gewogen, uw bloeddruk wordt gemeten , er wordt bloed afgenomen en er wordt een MRI-scan van uw hart gemaakt. Voorafgaand aan de studie wordt er gedetailleerde proefpersoon informatie naar u opgestuurd en telefonisch zal er nog verdere uitleg worden verschaft. De reiskosten zullen worden vergoed tot een maximum van 25Ä en u krijgt een paar beelden van uw hart na de studie mee naar huis.

Ben u geÔnteresseerd en voldoet u aan de voorwaarden voor deelname?
Neem dan contact op met Gert Jan Snel via de volgende gegevens:
Telefoonnummer: 06-516 293 92
Email: g.j.h.snel@umcg.nl
8
Vul ook de poll in!

Citaat
Bij diabetespatiŽnten worden onnodig vaak tenen, voeten en onderbenen afgezet. Sneller ingrijpen kan jaarlijks ruim 1.000 amputaties voorkomen, denken artsen.

DiabetespatiŽnten belanden nu vaak te laat in het ziekenhuis, waardoor de chirurg de voet of het been niet meer kan redden. Jaarlijks vinden zoín 2.500 van deze amputaties plaats. Dit kan de helft minder door razendsnel ingrijpen van de huisarts, zeggen twee hoogleraren en een arts van drie ziekenhuizen. Zodra die een diabetespatiŽnt op zijn spreekuur heeft met een wondje op zijn voet of been, moet hij direct naar het ziekenhuis worden gestuurd voor een eenmalig vaatonderzoek. Dat is nu geen standaardprotocol.

Als dan blijkt dat de vaten in het onderbeen dichtzitten Ė wat jaarlijks bij tenminste 5.000 mensen het geval is Ė moet deze patiŽnt direct gedotterd worden. ,,Als je bij hen niet op tijd ingrijpt, kan een klein wondje op de teen binnen een week leiden tot amputatie van heel het onderbeen. Er zijn helaas voorbeelden te overĒ, zegt Jim Reekers, hoogleraar interventieradiologie van het AMC in Amsterdam.

Gespecialiseerde centra
Samen met Nicolaas Schaper, hoogleraar interne geneeskunde aan het Maastricht UMC+ en interventieradioloog Hans van Overhagen van het HagaZiekenhuis pleit hij voor de komst van vijftien gespecialiseerde centra waar patiŽnten gedotterd worden of een bypass krijgen. ,,Deze ingrepen worden nu in elk ziekenhuis gedaan, maar een bloedvat openmaken vereist nogal wat kennis. Dat moet je minstens 100 keer per jaar doen.íí Diabetesvereniging Nederland deelt de zorgen en wil dat huisartsen alerter zijn en patiŽnten sneller doorverwijzen.

Nederland telt 1,2 miljoen diabetespatiŽnten. Het gros blijft levenslang onder controle van de huisarts. De artsen slaan alarm over de ernstige gevallen bij wie de bloedvaten dichtslibben. Deze patiŽnten Ė vaak ouderen met diabetes type 2 - hebben nauwelijks gevoel in hun voet. Een steentje in hun schoen voelen ze niet, laat staan een klein wondje dat gaat ontsteken.

Reekers: ,,Jongeren kunnen goed leren lopen met een prothese, maar ouderen belanden vaak in een rolstoel. Ze kunnen niet meer zelf naar de wc of onder de douche. Een been verliezen is dramatisch, vooral voor deze groep.íí

Behalve snel ingrijpen moeten ook nieuwe behandelingen het aantal amputaties terugdringen. Het HagaZiekenhuis introduceerde vorig jaar een stent (buisje) met medicatie die in vernauwde vaten wordt geplaatst. Dit moet meer onderbenen redden dan de standaard dotterbehandeling.

Diabetesvereniging Nederland is geschrokken van de omvang van het probleem en wil in gesprek met de betrokken beroepsgroepen over verbeteringen van de voetzorg. Mensen met diabetes moeten zelf ook sneller in actie komen, zegt directeur Olof King.  ,,Als je diabetes hebt, wees dan alert op wondjes en zweren aan je voeten. Goed opletten en op tijd behandelen kan gelukkig veel problemen voorkomen.Ē

Bron: AD
9
Nou ben ik hypounaware dus ik krijg nog steeds een cgm maar ik kan me voorstellen dat de rest over zou moeten naar de fsl. Omdat die goedkoper is.

En het ging juist om de groep die nu geen cgm kreeg
10
Citaat
De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) heeft maandag 22 januari positief geadviseerd over vergoeding van Flash Glucose Monitoring (FGM) voor diabetespatiŽnten die nu in aanmerking komen voor real time Continue Glucose Monitoring (RTCGM). Zorginstituut Nederland biedt nu als eerstvolgende stap het conceptstandpunt ter consultatie aan veldpartijen in de diabeteszorg. Wanneer daarna de Raad van Bestuur van het Zorginstituut formeel met het standpunt instemt, wordt deze officieel van kracht. Dit meldt Zorginstituut Nederland.

Flash Glucose Monitoring is een vorm van glucosemeting waarbij men niet langer in de vinger hoeft te prikken. Bij FGM, zoals de FreeStyle Libre, zit een sensor op de bovenarm die met een scanner of smartphone afgelezen kan worden. Hierop is de actuele glucosewaarde te zien, en een pijl die aangeeft of de hoeveelheid glucose in het bloed daalt of stijgt. Alleen wanneer er twijfel is, kan in de vinger worden geprikt om de glucose handmatig te meten. Met het advies van Zorginstituut Nederland wordt de methode mogelijk vergoed voor een deel van de patiŽnten.

RTCGM is verzekerde zorg voor 5 specifieke indicatiegroepen. Dit zijn kinderen met diabetes type I, volwassenen waarvan de bloedglucosewaarden slecht zijn in te stellen, zwangere vrouwen met diabetes type I en II en vrouwen met diabetes types I en II die een zwangerschapswens hebben. Type I-patiŽnten met herhaalde ernstige hypoglykemieŽn en/of die ze zelf niet kunnen waarnemen behoren ook tot de indicatiegroepen. Op basis van het conceptstandpunt dat nu voorligt, komen de eerste 4 groepen in aanmerking voor vergoeding van FGM.

Er is een grote groep patiŽnten die vingerprikt voor zelfcontrole. Het is nu nog onvoldoende duidelijk voor welke van hen FGM meerwaarde heeft. Mede om deze reden is in 2017 door een speciale werkgroep binnen de Rondetafel Diabeteszorg besloten om een tweesporenaanpak te volgen. Er is eerst gekeken naar de patiŽntengroepen die RTCGM als geÔndiceerde zorg krijgen. FGM meet de bloedglucose op eenzelfde wijze als RTCGM. Er was hierdoor minder wetenschappelijk bewijs nodig dan voor de vingerprik-methode. Wel moet zijn aangetoond dat FGM hetzelfde meet als RTCGM en daarmee even betrouwbaar is.

Bron: Nationale zorggids
Pagina's: [1] 2 3 ... 10