Poll

Rook jij of ben jij gestopt met roken?

Auteur Topic: Artsen spelen een grote rol bij het stoppen met roken  (gelezen 2475 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Forumoverdiabetes

 • Forumlid
 • Berichten: 0
 • Meld je aan en doe met ons mee!
Artsen spelen een grote rol bij het stoppen met roken
« Gepost op: 01 nov 2017, 10:58:27 »
Citaat
Praktijkondersteuners en artsen weten mensen steeds beter te motiveren om sigaretten te laten staan.

Voor driekwart van de rokers die vorig jaar een serieuze poging waagde om te stoppen is een advies van een huisarts, medisch specialist of tandarts de reden om de laatste peuk te doven, zo blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Artsen spelen een grotere rol dan voorheen in het terugdringen van het aantal rokers. Alleen zorgen over de eigen gezondheid en die van de kinderen scoren nog hoger als reden voor een stoppoging.

Volgens het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en het hoofd van de huisartsenopleiding van het VU Medisch Centrum in Amsterdam Nettie Blankenstein, praten huisartsen vaker over stoppen met roken dan vroeger. Dat heeft te maken met maatschappelijke acceptatie, meer kennis in de spreekkamers en meer praktijkondersteuners, zeggen zij.

Praktijkondersteuners zijn verpleegkundigen of doktersassistenten met een tweejarige vervolgopleiding die meedraaien in de huisartsenpraktijk. “Deze groep is de laatste tien jaar sterk uitgebreid. Er is onder meer praktijkondersteuning voor ouderen, hart- en vaatziekte en diabetes.”

Medicijnen
Bij een bezoek van een patiënt aan huisarts of praktijkondersteuner komt roken geregeld aan de orde omdat stoppen vaak meer effect heeft dan nog een pil. Voor een patiënt met de longaandoening COPD, een zwangerschapswens, hartklachten, kortademigheid of diabetes heeft het weinig zin de medicatie te verhogen als hij of zij direct een sigaret opsteekt na het artsbezoek. “De praktijkondersteuners weten hoe zij dat soort adviezen moeten brengen”, zegt Blankenstein. “Zij hebben geleerd zogeheten motiverende gesprekken te voeren. De deskundigheid in de praktijk is vergroot”, zegt Blankenstein.

Rokers hebben meestal meerdere redenen om te stoppen. Zo komt reden nummer een, de gezondheid van de kinderen, nogal eens aan de orde bij huisartsen. “Als we kinderen zien met astma die in een huis wonen met rokers, dan spreken wij de ouders daar op aan”, zegt Monique Verduijn, senior wetenschappelijk medewerker van het NHG.

Dat geldt ook voor gevallen met patiënten die zelf geen sigaret aanraken, maar wel meeroken met bijvoorbeeld de partner.

Elektronische sigaret
Van de rokers die het afgelopen jaar een arts bezochten, kreeg een op de drie het advies geen nieuwe sigaretten of shag meer te kopen, aldus het CBS vandaag. Laagopgeleide, oudere en/of dagelijkse rokers kregen het vaakst een waarschuwing, gevolgd door het advies een nicotinevervanger te gebruiken, professionele begeleiding te zoeken of zich aan te melden bij online hulpprogramma’s.

De elektronische sigaret beveelt het NHG niet aan omdat er nog te veel onzekerheid is over de schadelijke effecten. Ook de e-sigaret kan verslavend werken en sommige stoffen kunnen kankerverwekkend zijn.

Begin deze eeuw kwam roken veel minder ter sprake in de spreekkamers omdat de maatschappelijke weerstand tegen roken minder was. Dat is de laatste jaren veranderd, constateert Verduijn. “De acceptatie is gedaald. Dat maakt het voor artsen makkelijker om te beginnen over stoppen. Patiënten zijn sneller bereid te luisteren.”

Dat zegt nog niets over of ze het het advies uitvoeren. “De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid schreef in haar rapport ‘Weten is nog geen doen’ al dat mensen best weten dat bepaalde handelingen hun leven kunnen verbeteren. Maar dat is geen garantie dat mensen hun gedrag aanpassen. Neem gezondheid, dat noemt iedereen als het belangrijkste dat er is. En al weet iedereen dat roken ongezond is, toch blijven mensen roken.”

Een derde van de rokende Nederlanders van 18 jaar of ouder waagde in 2016 een stoppoging, maakt het CBS vandaag bekend. Dat is evenveel als in de twee jaar daarvoor. Bijna een kwart (24 procent) van de Nederlandse volwassenen gaf in 2016 aan (weleens) te roken. In 2015 was dat 26 procent.

Bron: Trouw
Diabetes verwerk je samen

Offline Rodia2

 • Forumlid
 • *
 • Berichten: 0
 • Geslacht: Man
 • Diabetes verwerk je samen
Re: Artsen spelen een grote rol bij het stoppen met roken
« Reactie #1 Gepost op: 01 nov 2017, 11:52:25 »
Ik ben nu bijna 7 jaar geleden gestopt met roken op de zgn, Cold Turkey manier, na bijna 45 jaar te hebben gerookt.

Nooit kunnen weten wat dit met je doet, met recht wat een verademing, alles smaakt en ruikt beter en je zit beter in je vel zowel innerlijk als uiterlijk.

Ik kan het niet genoeg van de daken schreeuwen aan iedereen die nu nog roken om dit ook te doen.
In ieder geval heb ik al heel wat mensen over de streep weten te trekken, die er nu nog steeds vanaf zijn.

Een tip, doe het niet alleen en zoek een forum op, in mijn geval was dit https://ikstop.nl/ daar heb ikzelf erg veel steun aangehad.

Ik had en heb COPD dus dan duidelijk een reden om gestopt te zijn, maar ook al lijkt het dat je er nog niets van zou merken, er komt een tijd dat je er ook mee te maken gaat krijgen, en is mijn advies beter voorkomen dan genezen, want mijn COPD heb ik dus duidelijk te danken aan het roken.« Laatst bewerkt op: 01 nov 2017, 11:58:15 door Rodia2 »
DB 2 sinds 2008

Metformine, Apidra en Lantus Insuline

Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd!

Offline Suffie

 • Forumlid
 • *
 • Berichten: 0
 • Geslacht: Vrouw
 • type 1 sinds 2007
Re: Artsen spelen een grote rol bij het stoppen met roken
« Reactie #2 Gepost op: 01 nov 2017, 13:12:09 »
Ik ben uiteindelijk ook gestopt met behulp van de praktijkondersteuner van de huisarts! Ik was dat jaar al 2x gestopt met en zonder pleisters maar toch weer begonnen. Het was een soort stok achter de deur en tegelijkertijd kreeg je ook tips voor als je het moeilijk had en wat je dan kon doen. Liet je ook nadenken waarom je wilde stoppen en wanneer je moeilijke momenten waren.. ik heb toen heel lang waterijs gegeten smorgens in de auto haaha maar ik rookte niet :)

Ik kan het iedereen aanraden
36 jaar. Diabetes type 1 sinds mei 2007
Omnipod en CGMS
en een zoontje :)