Auteur Topic: Activiteiten rondom Wereld Diabetes Dag  (gelezen 3278 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Forumoverdiabetes

 • Forumlid
 • Berichten: 0
 • Meld je aan en doe met ons mee!
Activiteiten rondom Wereld Diabetes Dag
« Gepost op: 30 okt 2017, 21:20:05 »
Rondom Wereld Diabetes Dag worden in het land verschillende activiteiten gehouden. In dit topic komen de activiteiten te staan rondom Wereld Diabetes Dag.

Citaat
Waarom Wereld Diabetes Dag?

De Wereld Diabetes Dag (WDD) werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het leven geroepen als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld.

Het doel is om de brede bevolking te informeren en sensibiliseren over de groei, oorzaken, symptomen, complicaties en behandeling van deze chronische aandoening. Dit blijft meer dan ooit nodig, want ondanks te toename van diabetes leven er nog heel wat misverstanden.
 

Waarom 14 november?

14 november is een niet toevallig gekozen: het is de geboortedag van Frederick Banting, die in 1922 samen met zijn collega Charles Best insuline ontdekte. Dit was de belangrijkste ontdekking in de geschiedenis van de diabetesbehandeling.
 

Officiële VN-dag

Eén van de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van Wereld Diabetes Dag is de goedkeuring van een Resolutie over diabetes en de internationale erkenning door de Verenigde Naties in 2007. Sindsdien is Wereld Diabetes Dag een officiële VN-dag. De herkenbare blauwe kleur en de blauwe cirkel zijn een universeel symbool geworden voor diabetes. Wereld Diabetes Dag is uitgegroeid tot een wereldwijde campagne met tal van acties in meer dan 100 landen.

Bron: Wereld Diabetes Dag
« Laatst bewerkt op: 13 nov 2017, 22:06:18 door Forumoverdiabetes »
Diabetes verwerk je samen

Offline Forumoverdiabetes

 • Forumlid
 • Berichten: 0
 • Meld je aan en doe met ons mee!
Re: Activiteiten rondom Wereld Diabetes Dag
« Reactie #1 Gepost op: 30 okt 2017, 21:22:35 »
Citaat
BREDA – DVN organiseert in nauwe samenwerking met 3 Huisartsenzorggroepen en ziekenhuis Amphia een speciaal evenement over diabetes in het centrum van Breda op dinsdag 14 november.

Het evenement wordt gehouden in de Lutherse Kerk, Veemarktstraat 11, Breda. Inloop: 11.30-12.00 uur. Programma van 12.00-18.00 uur. Dit evenement is voor mensen uit Breda en de wijde omgeving die meer willen weten over Diabetes. Niet alleen omdat zij zelf diabetes hebben, maar ook voor iemand in hun directe omgeving. De deelnemende organisaties zijn: HZGBreda voor Breda; Zorroo voor gemeente Oosterhout, Drimmelen en Dongen; Het Huisartsenteam voor Etten-Leur, Zundert & Rucphen; Het Amphia Ziekenhuis voor Breda en omstreken; Diabetesvereniging Nederland (DVN); Bas van de Goor Foundation.

Peter van der Velden, oud-burgemeester van Breda en oud-voorzitter van de landelijke Diabetesvereniging Nederland zal de bijeenkomst openen met een persoonlijk verhaal: Is het hebben van diabetes te combineren met het hebben van een zware baan?

Op deze middag kunt u in workshops leren over koolhydraatarme maaltijden en het grote belang van bewegen in het dagelijkse leven. Belangrijk voor iedereen, maar zeker voor mensen met diabetes! Artsen, Diabetesverpleegkundigen en diëtisten delen hun kennis en ervaringen met het publiek. Zij beantwoorden uw vragen en helpen u zo met het leren omgaan met een ziekte als diabetes.

Voor degene die zou willen weten of hij/ zij een risico loopt op diabetes, bestaat de mogelijkheid om door vrijwilligers van Diabetes Vereniging Nederland (DVN) op een eenvoudige en veilige manier hun bloedsuiker te laten meten.

Door diabetesverpleegkundigen van het Amphia ziekenhuis wordt voorlichting gegeven over technische hulpmiddelen zoals insulinepennen, insulinepompen en continumeters.

Wij vertonen boeiende korte films die gerelateerd zijn aan diabetes.

Diabetes is een van de meest voorkomende ziektes in de westerse wereld.In Nederland zijn ruim 1 mln mensen met diabetes. Dat is 7 % van de gehele bevolking. Dat betekent dat ook in de regio Breda (inclusief Oosterhout, Etten-Leur & Zundert) naar schatting 21.000 mensen diabetes hebben.

Bij ongeveer 20% daarvan, zo’n 4200 mensen, is diabetes nog niet vast gesteld, maar hebben het wel. Het wordt een heel leerzame middag voor alle bezoekers.

Meld u aan op de website van Diabetesvereniging Nederland: www.dvn.nl – klik op “Wat is er te doen” – scroll naar beneden – klik op (14 november Diabetes Werelddag). Toegang is gratis. Koffie en thee wordt geserveerd. Uw vragen kunt u per email sturen naar g.jong.dvn@outlook.com.

Bron: Internetbode
Diabetes verwerk je samen

Offline Forumoverdiabetes

 • Forumlid
 • Berichten: 0
 • Meld je aan en doe met ons mee!
Re: Activiteiten rondom Wereld Diabetes Dag
« Reactie #2 Gepost op: 30 okt 2017, 21:27:45 »
Citaat
AMERSFOORT Meander Medisch Centrum organiseert op dinsdag 14 november, Wereld Diabetes Dag, een informatiemarkt over diabetes. Mensen met diabetes, bezoekers en belangstellenden zijn van harte welkom op de diabetesmarkt, van 9.30 tot 15.30 uur in de Laan van het ziekenhuis.

Diabetesverpleegkundigen en diëtisten van Meander Medisch Centrum geven informatie over het ziektebeeld diabetes en de behandelvormen. Bezoekers kunnen gratis hun bloedglucose laten prikken door de diabetesverpleegkundigen. Een pedicure en personal coach zijn aanwezig om persoonlijke vragen te beantwoorden. Diverse organisaties zijn aanwezig met informatie, zoals de Diabetes Vereniging Nederland en leveranciers van hulpmiddelen, waaronder de Freestyle Libre (Abbott).

Al sinds 1992 is 14 november Wereld Diabetes Dag. Die dag is er veel aandacht voor de nog altijd toenemende groei van deze chronische aandoening en de steeds groter wordende sociaal-maatschappelijke en economische gevolgen van diabetes. Voorlichting en bewustwording zijn daarom belangrijk.

Diabetes is een aandoening die bij onvoldoende behandeling tot complicaties kan lijden. Helaas komt diabetes op steeds jongere leeftijd voor. In Nederland hebben één miljoen mensen diabetes. Slechts 80% van hen weet dit. Dit betekent dat zo’n 200.000 mensen rondlopen met diabetes zonder dat ze het weten. Diabetes groeit harder dan gedacht. De verwachting is dat er in 2020 1,4 miljoen mensen met diabetes zijn.

Bron: DestadAmersfoort
Diabetes verwerk je samen

Offline Forumoverdiabetes

 • Forumlid
 • Berichten: 0
 • Meld je aan en doe met ons mee!
Re: Activiteiten rondom Wereld Diabetes Dag
« Reactie #3 Gepost op: 06 nov 2017, 21:24:20 »
Citaat
Nieuwkoop – Stichting VijverZorg houdt op dinsdag 14 november een een Diabetesmarkt In Gezondheidscentrum de Vijver aan het Kennedyplein.

Van 14.00 tot 17.00 uur zijn belangstellenden welkom. Deze Diabetesmarkt is bedoeld voor mensen die belangstelling hebben voor een gezonde leefstijl in het algemeen en diabetes in het bijzonder, voor mensen met een verhoogd risico op diabetes zoals mensen met overgewicht of een eerstegraads familielid met diabetes en, uiteraard, ook voor mensen met diabetes. Daarnaast zijn ook familieleden, vrienden en mantelzorgers van mensen met diabetes van harte welkom.

Tijdens de markt krijgt u informatie over Bloedsuikermeting en kunt u uw Bloeddruk laten meten door een praktijkondersteuner van de huisarts. Ook krijgt u informatie over gezond bewegen en trainen bij diabetes of overgewicht door een fysiotherapeut en informatie over gezonde voeding, door een diëtist. De podotherapeut en pedicure zijn aanwezig om te vertellen waar u wat betreft de voeten op dient te letten. Er wordt informatie gegeven over de diabetestraining (de z.g. PRISMA training) door de praktijkondersteuner en ook is het mogelijk uw bloedsuikermeter te laten controleren door de apothekersassistente (Let op; deze service geldt alleen voor cliënten van de Vijver Apotheek)

De Diabetesmarkt is een initiatief van Stichting VijverZorg, een samenwerkingsverband rond de chronische ziekten Diabetes Mellitus, COPD en Hart- en vaatziekten, bestaande uit de vier huisartsenpraktijken in Nieuwkoop en Noorden, te weten de praktijken van dokter van Beusekom, Lammers, Post/de Gooijer en Botman, de fysiotherapeuten van Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid, en de Vijverapotheek.

Een afspraak maken is niet nodig. U kunt op genoemde tijden binnenlopen. De Diabetesmarkt wordt gehouden in de vergaderruimte tegenover de Vijverapotheek in het Gezondheidscentrum, Kenneydyplein te Nieuwkoop.

Bron: RTVlokaal
Diabetes verwerk je samen

Offline Forumoverdiabetes

 • Forumlid
 • Berichten: 0
 • Meld je aan en doe met ons mee!
Re: Activiteiten rondom Wereld Diabetes Dag
« Reactie #4 Gepost op: 08 nov 2017, 16:39:55 »
Citaat
Gratis bloedsuikercontrole in Bestwijzer.

Wanneer:
16 november 2017

Van:
09.00 uur tot 12.00 uur
13.00 uur tot 17.00 uur
18.00 uur tot 20.00 uur

Waar:
Bestwijzer
Nazarethstraat 173
Best

Bron: Groeiend Best
Diabetes verwerk je samen

Offline Forumoverdiabetes

 • Forumlid
 • Berichten: 0
 • Meld je aan en doe met ons mee!
Re: Activiteiten rondom Wereld Diabetes Dag
« Reactie #5 Gepost op: 13 nov 2017, 21:51:33 »
Citaat
Diabetes week in Service Apotheek Scherpenzeel

Datum: maandag 20 november 2017, 09:01 tot vrijdag 24 november 2017, 17:01
Locatie: vijverlaan 4a, Scherpenzeel
1ste lijnscentrum Het foort
Scherpenzeel


Op 14 november is het Wereld Diabetesdag. Een goed moment om aandacht te vragen voor deze ziekte!

Gratis bloedsuikertest

In Nederland lopen ruim 200.000 mensen rond met diabetes terwijl ze daar niet van op de hoogte zijn. Wilt u weten of u een verhoogd risico op diabetes heeft? Vul de Diabetes Risicotest in op kijkopdiabetes.nl. Laat bij een verhoogd risico uw bloedsuikerwaarde gratis meten in onze apotheek. Wij informeren u graag over hoe u het risico op diabetes kunt verlagen.

Op 21 en 24 november kunt u gratis uw bloedsuiker laten testen bij Service Apotheek Scherpenzeel. Van 9.00 tot 17.00 uur kunt u vrijblijvend bij ons binnen lopen.

Heeft u nog vragen?

Neem dan telefonisch contact met ons op via 033-2771210, info@apotheekscherpenzeel.nl of kom langs in de apotheek.

Het team van Service Apotheek Scherpenzeel

Bron: Scherpenzeelsekrant
Diabetes verwerk je samen