Auteur Topic: Eerste Nederlanders met onderhuidse glucosesensor van Roche een feit  (gelezen 2801 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Forumoverdiabetes

  • Forumlid
  • Berichten: 0
  • Meld je aan en doe met ons mee!
Citaat
Drie mensen met diabetes kregen afgelopen week als eerste Nederlanders de Eversense onderhuidse glucosesensor van Roche geÔmplanteerd. Het Eversense CGM systeem is volgens de leverancier op dit moment de enige implanteerbare sensor die continu glucose meet (CGM). De sensor meet tot 90 dagen lang glucosewaarden.
Het systeem wordt in eerste instantie in twee behandelcentra aan een klein aantal mensen met diabetes aangeboden. Het Eversense CGM systeem wordt in Nederland op de markt gebracht door Roche Diabetes Care. Op donderdag 9 maart is de sensor met een kleine ingreep onder de huid van de bovenarm bij de drie patiŽnten ingebracht. De sensor communiceert met een oplaadbare en afneembare zender die op de bovenarm wordt gedragen.

Glucosegegevens en -trends zijn af te lezen met behulp van de Eversense app op een smartphone. Daarnaast geven zowel de zender als de smartphone app een signaal af wanneer de glucosespiegel te hoog of te laag is. Dankzij deze mogelijkheden hebben mensen met diabetes 24 uur per dag realtime inzicht in de glucosespiegel en kunnen o.a. nachtelijke hypoís beter worden herkend.

Het Eversense CGM systeem van Senseonics biedt tot 90 dagen inzicht in glucosewaarden, zonder noodzaak om de sensor wekelijks te vervangen of om een extra ontvanger te gebruiken. Roche trekt een vergelijking  met niet-implanteerbare CGM systemen die momenteel op de markt zijn. Die kunnen volgens de leverancier 7 dagen controleren.

Continue glucosemonitoring helpt mensen met diabetes om beter en met meer zelfvertrouwen om te gaan met hun diabetes. Het onderhuidse Eversense CGM systeem geeft daarnaast meer flexibiliteit en discretie, zo stelt Roche.

Continue controle vermindert hypoísWearables en sensors worden steeds vaker ingezet voor medische doeleinden. Zij kunnen beter monitoren wat de bloedsuikerwaardes zijn van diabetici dan dat men dit zelf kan via controle door bloed te prikken. Uit onderzoek van het VUmc bleek in september 2016 dat continue controle bij diabetes type 1 patiŽnten leidt tot veel minder risicoís op ernstige hypoís.

Continue glucose monitoring verlaagt het risico fors op lage bloedsuikerwaardes - ernstige hypoglykemieŽn - bij patiŽnten die deze hypoglykemieŽn doorgaans niet voelen aankomen. Deze methode werkt beter dan vingerprikken. Het risico zou tot ruim 50 procent verlaagd worden door een continue glucose monitor toe te passen.

Dr. Erik H. Sernť van het VUmc coŲrdineerde de studie naar het effect van continue glucose monitoring. De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd tijdens een diabetescongres in MŁnchen en in het tijdschrift The Lancet Diabetes & Endocrinology. Volgens Dr. Sernť voelt een kwart van de volwassen patiŽnten met type 1 diabetes hypoglykemieŽn niet aankomen. Dit verhoogt het risico op ernstige hypoís sterk. Hierbij is de bloedsuikerwaarde dusdanig laag dat een patiŽnt dit zelf niet meer kan behandelen en hulp nodig heeft van anderen.

ďWe hebben bij het Diabetescentrum van VUmc nu voor het eerst aangetoond dat een continue glucosemeter met een waarschuwend alarm het risico op ernstige hypo's met ruim 50 procent halveert bij patiŽnten die deze doorgaans niet voelen aankomen.Ē

Roche: CGM doorbraakDe continue controle van glucose (CGM) wordt volgens Roche als een van de belangrijkste doorbraken in diabetesmanagement gezien van de afgelopen jaren. Mensen met diabetes die insuline gebruiken, krijgen zo belangrijke aanvullende informatie, waarmee zij tot een optimale glykemische regulering kunnen komen en waardoor ook het risico op zowel ernstige hypo- en hyperglykemie kan worden verkleind.

CGM systemen-lezen regelmatig de glucosespiegel via een kleine sensor die onder de huid wordt ingebracht en die de glucose meet in het interstitieel vocht. Het voordeel van CGM is dat het gedurende de dag realtime praktisch inzicht geeft in patronen en trends in de glucosespiegel. CGM systemen kunnen zo worden geprogrammeerd dat de gebruiker wordt gewaarschuwd als zijn/haar glucosespiegel te laag of te hoog is.

Bron: ICTHealth
Diabetes verwerk je samen

martin11

  • Gast
Re: Eerste Nederlanders met onderhuidse glucosesensor van Roche een feit
« Reactie #1 Gepost op: 11 jul 2017, 21:20:36 »
blijft voor de meesten onder ons een worst voor de neus houden,want het systeem is door je zelf niet aan te schaffen ,wordt alleen aan ziekenhuizen geleverd . we hadden hier grote belangstelling om het zelf aan te schaffen ,maar kregen nul . we moesten ons melden bij onze internist, maar met een hba1c van 46 dankzij de libre kom je er niet voor in aanmerking