Auteur Topic: Welke complicaties kun je krijgen door diabetes?  (gelezen 6893 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Forumoverdiabetes

  • Forumlid
  • Berichten: 0
  • Meld je aan en doe met ons mee!
Welke complicaties kun je krijgen door diabetes?
« Gepost op: 22 feb 2013, 19:42:17 »
Wat zijn de complicaties van diabetes?

Hart en -vaatziekten: Mensen met diabetes hebben een 2-4 x verhoogde kans om hart- en vaatziekten te krijgen en daaraan te overlijden.

Retinopathie (oogschade): De bloedvaatjes van het netvlies worden bij langdurig verhoogde glucosewaarden vaak het eerst aangetast.

Neuropathie (Zenuwschade): Zenuwen worden gevoed en van zuurstof voorzien door kleine bloedvaatjes, die door diabetes kunnen worden aangetast. De zenuwschade die daardoor ontstaat noemen we diabetische neuropathie.
Meestal betreft het schade aan de vaatjes van de gevoels- en bewegingszenuwen van de benen.

Voetproblemen: Zenuwschade, drukplekken, eelt, blaren en wondjes, die zeker bij onvoldoende doorbloeding slecht genezen: het zijn de ingrediënten voor een voetzweer. Een voetzweer wordt ook een "voet-ulcus" genoemd.

Gewrichtsproblemen: Limited Joint Mobility (LJM) betekent vertaald ‘beperkte gewrichtsbeweeglijkheid’ en wordt ook wel cheiroarthropathie genoemd. Het begint vrijwel altijd met stijfheid van de gewrichten in de handen, maar kan zich ook in andere gewrichten voordoen.
 
Sexualiteit:
Vrouwen met diabetes kunnen een verminderde gevoeligheid van de geslachtsorganen hebben en problemen hebben met vaginaal vochtig worden. 
Mannen met diabetes kunnen te maken krijgen met erectiestoornissen. Bij mannen met diabetes kunnen erectiestoornissen zich gemiddeld tien jaar eerder voordoen dan bij mannen die geen diabetes hebben. Gemiddeld hebben 1 op de 3 mannen met diabetes deze problemen.
Diabetes verwerk je samen