Auteur Topic: Wat zijn ketonen?  (gelezen 9028 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Forumoverdiabetes

  • Forumlid
  • Berichten: 0
  • Meld je aan en doe met ons mee!
Wat zijn ketonen?
« Gepost op: 22 feb 2013, 19:40:18 »
Wat zijn Ketonen?

Ketonen kunnen op twee manieren ontstaan:

1) Door insulinetekort, dus hoge bloedsuikers. Bij insulinetekort is er te weinig insuline om de cellen van voldoende glucose te voorzien. Om toch aan brandstof te komen gaat het lichaam vet verbranden. Ketonen is een ´afvalstof´ die vrij komen bij die verbranding. Ketonen verzuren het bloed. Een hoge bloedglucose hoeft niet altijd tot ketonen te leiden. Je kunt ook voldoende insuline hebben om de cellen van glucose te voorzien, maar niet voldoende insuline om alle glucose te verwerken. In dit geval ontstaan er dus geen ketonen.

2) Verhongeringsketonen. Deze ontstaan bij lage bloedsuikers. Het lichaam heeft voldoende insuline, maar niet voldoende glucose. Omdat het lichaam niet voldoende glucose heeft om de cellen van brandstof te voorzien, gaat het lichaam vetten verbranden. Zie verder het verhaal hierboven.

De ketonen ontstaan dus op twee verschillende manieren, maar hebben dezelf uitwerking. Ze kunnen zorgen voor een levensbedreigende situatie. Indien je ketonen hebt ben je ziek en misselijk, mogelijk met braken. Vandaar dat je bij braken altijd even contact moet opnemen met je behandelaar.
Diabetes verwerk je samen